עד לפני מספר לא גדול של שנים, שלט בישראל סוג אחד דומיננטי של דלתות פנים – דלתות כוורת עם חיפוי דמוי עץ. מאז השתנו פני הדברים לבלי הכר וכיום אפשר למצוא דלתות פנים בשלל עיצובים, עם סוגי מילוי שונים, מגוון ציפויים וצבעים, אותם אפשר ורצוי להתאים לעיצוב הכללי של הבית, למגוון חומרים השולט במרחבים השונים ולצבעים הרלוונטיים.
אם אתם משפצים דירה, בונים בית, או פשוט רוצים לרענן ולחדש קצת את המראה באמצעות החלפת דלתות הפנים, אתם ודאי יודעים שלא פשוט לבחור מתוך המגוון העצום.
אם אתם רוצים לעשות לעצמכם סדר, קראו את המדריך הבא ותבינו בדיוק: אילו סוגי ציפויים קיימים לדלתות פנים, אילו סוגי מילויים מומלץ לבחור, איזה חיפוי מתאים לאיזה חדר, מה זה פולימר, מה זה פלקסבורד, מי צריך בידוד אקוסטי והאם דלתות פנים מעניקות גם בידוד תרמי?
ברוב הבתים בישראל יש בערך 6 דלתות פנים. מדובר באלמנט בולט ודומיננטי, שחשוב להשקיע מחשבה בבחירתו ועיצובו – לפחות כמו שמשקיעים ברהיט גדול, בבחירת צבע הקירות, או הרצפה.
בעת בחירת דלתות פנים יש להתייחס לשלושה נושאים עיקריים:
כל אחת מהבחירות האלה יכולה להשפיע על עלויות הדלת, על עיצובה ועל הפונקציונליות שלה.
לצד שלושת הנושאים הללו, חשוב להבין עוד נושא אחד חשוב והוא מבנה הדלת.
רוב דלתות הפנים מורכבות מכמה חלקים, או שכבות:
כל אחת מהשכבות יכולה לתת לדלת הפנים שלכם מחיר שונה, רמה שונה של עמידות ובידוד וכמובן להשפיע על העיצוב.
האופן בו תיסגר ותיפתח הדלת שלכם הוא משמעותי במיוחד בין יתר הבחירות. היא זו שתהפוך את הדלת לפונקציונלית יותר, או פחות, מתאימה לשימוש של החדר יותר, או פחות ותקבע את מידת נוחות השימוש בדלת.
את צורת הפתיחה יש לבחור בהתאם לגודל החדר, או המסדרון שאליו היא נפתחת ולתפקיד של החדר:
עם התפתחות שוק דלתות הפנים בישראל, בעקבות דרישת הלקוחות למוצרים מעוצבים ואיכותיים יותר, אפשר לראות עלייה משמעותית בסטנדרט. בימינו כבר כמעט שאין בנמצא דלתות כוורת עם ציפוי עץ, כמו בעבר, אלא בעיקר דלתות פולימר מלא, או פלקסבורד, המספקות בידוד אקוסטי כמעט מלא (בידוד רעשים) ומגיעות עם רכיבי איטום מתקדמים ויעילים.
ההפרש במחירים אינו משמעותי במיוחד ולכן קהל הלקוחות יכול בקלות לבחור במוצר הטוב יותר.
אז אילו סוגים של דלתות פנים קיימים היום בשוק ומה היתרונות והחסרונות של כל אחד מהם?
בחירה אחידה לכל דלתות הפנים בבית היא הבחירה המקובלת, אך אפשר ורצוי להתייחס לכל חדר בבית לגופו ולהתאים את הדלתות לצרכים המתבקשים:
בחדרי שירותים, למשל, אפשר וכדאי להתקין דלת עם צוהר קטן, המאפשר לבאים מבחוץ לראות אם האור בפנים דולק ולהבין אם יש מישהו בפנים, לפני שמנסים לפתוח את הדלת.
בחדרים קטנים, למשל, נהוג להתקין דלתות צרות יותר מביתר חלקי הבית, או דלתות הזזה, כדי שפתיחת הדלת לא תגרום לצמצום של חלל החדר ולחוסר נוחות.
דלתות חדרי האמבטיה והמטבח צריכות להיות אטומות למים ועמידות לתנאי לחות וחום, כדי שהרטיבות הקבועה בחדרים אלה לא תפגע במראה הדלת ובתפקוד שלה.
כאשר מתקינים דלת לחדרם של בני נוער, רצוי שהמאפיין הבולט שלה יהיה בידוד אקוסטי, כדי לאפשר להם לקבל פרטיות כשיזדקקו לה וכן כדי לבודד את הרעשים העלולים לעלות מהחדר, בגלל השמעת מוסיקה רועשת למשל.
מנגד – גם חדר עבודה, או משרד ביתי, עשוי להפיק תועלת מדלת שיש לה בידוד אקוסטי טוב, כדי להימנע מחדירת רעשים מפריעים מבחוץ.
אלה רק חלק מהדוגמאות לבחירה של דלתות פנים לפי השימוש של החדר בו הן מותקנות.
הכל מתחיל ונגמר בבחירה של חומרי גלם איכותיים, בחירה של יצרן מוכר, בעל מוניטין של איכות ומתקין מנוסה, אמין ומיומן.
אין ספק שהמגוון הקיים בשוק הוא עצום ומאפשר לכל אחד למצוא את מה שמתאים לו, בהיבט התקציבי, העיצובי והפונקציונלי, אך במקביל, אם מה שמוביל את הבחירה שלכם הוא איכות ועמידות של הדלת, הרי דלתות העשויות 100% פולימר נמצאות במקום הראשון ולצידן, במקום השני המכובד, נמצאות דלתות פלקסבורד, המצטיינות גם הן בעמידות וביכולות בידוד גבוהות.